6 Eylül 2009 Pazar

Yine pazar, yine market...




Haftasonu Londra'da yapılacak en eğlenceli ve en mantıklı şey marketleri gezmek. Bu sefer Time Out dergisinin 2008 Shopping Awards'da "Best Fashion Market"i kazanmış olan Old Spitalfields Market'ini gezdim. Baştan söyliyeyim burayı gezmek için en güzel gün pazar çünkü bütün dükkanların ve tezgahların açık oldugu tek gün bugün.
Ben aslında burayı, benim Londra'da en sevdiğim yer olan Bricklane semtine olan yakınlığıyla tanıdım.
Belki de önce Bricklane'den bahsetmek daha doğru, burası öyle biryer ki Istanbul'un Galatası veya Tuneli gibi. Sanatçıların takıldıgı ve bir araya geldikleri bir semt. Cok farklı galerilere ve inanılmaz çeşitlilikte mağazaya ev sahipliği yapıyor. Aslında mahalle olarak da göçmenlerin yaşadığı biryer. Bricklane'i anlatmak için başka bir yazı yazmak daha doğru göründü şuan. Bricklane kendine ait bir yazıyı hak ediyor...
Şimdi geçelim marketimizi anlatmaya, her markette oldugu gibi bir sürü takı ve kıyafet tezgahının oldugu yarı kapalı bir alan burası. Etrafında dükkanlar ve yemek yiyecek yerlerle çevrili. Old Spitalfields'ı diğerlerinden ayıran en büyük özellik bana göre, el yapımı ürünün çok fazla olması. Moda okuyan ogrenciler ya da kendi küçük markalarını kurup el işi ürünlerini satan sanatçılar tezgahlarda ürünlerini satıyorlar. İşte burayı ilginç kılan da bu. Bir kere yeni tasarımlarla karşılaşıyorsunuz ve tasarımcılarla sohbet edip, ürünlerini ne kadar begendinizi söyleyebiliyorsunuz. Ne yazik ki bu tezahların fotograflarını çekmek yasak, tasarımlarının
çalınacak olmasından korkuyor olmalılar...
Fotograflarını çekemesem de biraz bahsedebilirim. Cok begendiğim tezgahlardan birinde, afrika desenlerinin oldugu kumaşlardan dikilmiş etek, ve elbiseler vardı. Giyilirken değişik bir bağlama stili yapılıyor bu da diğer elbiselerden farklı olmasına olanak sağlıyor. Yine aynı kumaştan yapılmış çiçeğe benzer saç aksesuarları da bir kutunun içinde satılmayı bekliyorlardı, dönmeme yakın ben gidip aralarından bir tane seçeceğim.
Bir başka ilgimi çeken tezgah, şapka ve saç aksesuarı yapan bir kadının tezgahıydı. Bütün ürünler iyi işçilikle yapılmıştı bu yüzden de çok kalitelilerdi. Şapka artık günümüzde çok kullanılan bir aksesuar olmasa da, Londra'da heryerde el yapımı şapka, okullarda şapka yapımı kursu bulabilirsiniz. Şapka'nın eski günlerine dönmesi çok zor ama bence güzel bir hayal. Istıklal Caddesine giden herkesin en güzel elbisesini giyip ve en şatafatlı şapkasını taktıgını bir düşünün.
Hayal edince bayağı komik geliyor. O kılıkta nevizadede oturmak falan... Neyse hayal alemimle sizi meşgul etmeden gerçek hayata dönüp devam ediyorum.
En son olarak çok güzel yemek kokuları geliyor burnuma, tok olduğum için bu gidişimde hiçbirşey yemedim ama aklım kaldı, bir dahakine aç gideceğim, önce marketi gezeceğim sonra da kendimi çok güzel bir yemekle ödüllendireceğim.

Pztsi - Çarş: Bütün mağazalar & Hiç tezgah kurulmuyor
Perş: Antiques & vintage
Cuma: Fashion & art
Cmtsi: Bütün mağazalar & Hiç Tezgah kurulmuyor
Sun: En yoğun gün; Bütün mağazalar ve bütün tezhaglar açık.

Saatler: Perş & Cuma 10:00 - 16:00
Sundays 9:00 - 17:00

Ulaşım: Old Spitalfields Market, 105a Commercial Streeet, Spitalfields, London E1 6BG
En yakın tube station : Liverpool Street Station

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder